Personal Data Policy

Nadayu Properties Berhad

Notice Pursuant to Personal Data Protection Act 2010

Nadayu Properties Berhad, which includes its subsidiaries, related, associated and affiliated companies whether present or future (hereinafter referred to as “our”, “us” or “we”) hereby would like to notify you, our existing customers or prospective customers that this personal data protection notice (hereinafter referred to “this Notice”) is served on you pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as “the Act”). We only collect, use and disclose your Personal Data in accordance with the Act and at all times treat your Personal Data as private and confidential. This Notice describes how we use your Personal Data. For the purposes of this Notice, the term “processing” shall have the same meaning as prescribed in the Act. In the event of any conflict between the English and Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail. We shall have the right to modify or amend this Notice at any time by placing the updated Notice on our website.

1. PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA
We process your personal information and any additional information you may provide us voluntarily from time to time, including but not limited to the following :-

(i) name, gender, date of birth, citizenship, marital status, spouse’s name, nationality, race, ethnic origin, identification card/passport details, qualifications, occupation, employer, former employer(s), photographs;
(ii)contact details : home address, home phone number and mobile number, email address, work address, work telephone number;
(iii) bank account details, income tax file reference no., income range, types of loan applied for in relation to the purchaser of products, introducer’s name, address and identity card number;
(iv)any such information as we deem necessary from time to time in connection with the commercial relationship between you and us; (hereinafter collectively referred to as “your Personal Data”)


2. SOURCES OF PERSONAL DATA
We collect your Personal Data from yourself and a variety of sources, including but not limited to:-

(i)information provided by you, inter alia, registration forms, sales forms, website;
(ii)publicly available sources such as directives;
(iii)third party service providers, business partners, regulatory bodies;
(iv)other legal means and/or searches from the relevant governing authorities/bodies/ agencies and/or credit reporting agencies and/or other bodies/agencies which are legally permitted to collect, use and/or process the personal data;
(v)our lawyers, consultants, auditors, accountants, bankers and/or any other parties in which we are dealing with; and
(vi)such other written and/or verbal communications between you and us and/or our authorized agents.


3. PURPOSES OF PROCESSING
We and/or Authorised Third Parties, may use and process your Personal Data for the purposes relating to the products and services you have requested and for our business activities, inter alia, for the following purposes:-

(i)to communicate to you , such as sending out invitation for our present and future project launches, events and exhibitions and sending out information such as newsletters, emails, brochures, leaflets, letters and flyers, notices;
(ii)to assess your application(s)/request(s0 for our products and services;
(iii)to facilitate the process in preparation of necessary documentation in relation to the commercial transaction including but not limited to preparation of the sale and purchase agreements;
(iv)to send out notices of progress billings and other documents in connection with the commercial transaction;
(v)to verify your financial standing though credit reference/reporting checks and other background checks on you as we deemed necessary;
(vi)to process your payment transaction and collect your outstanding payment;
(vii)to conduct marketing and client profiling activities;
(viii)to maintain and upkeep of customers’ records and data;
(ix)to conduct and perform market or demographics or trend analysis/surveys;
(x)to respond to your queries;
(xi)to deliver of vacant possession of our properties/products:- keys handover and defect rectification works;
(xii)to deal with administration, billing, complaints and any other purposes relating to our properties;
(xiii)to transfer or assign our rights, interests and obligations under any of your agreement with us;
(xiv)to protect or enforce our rights to recover any debt owing to us;
(xv)for any other purpose that is required or permitted by any law, regulation, guidelines and/or relevant regulatory authorities. (hereinafter collectively referred as “the Purposes”) and you agree and consent to us, using and processing your Personal Data in the manner as identified in this Notice.


4. DISCLOSURE TO THIRD PARTY
We may engage other companies, service providers or professionals to perform functions on our behalf and consequently may disclose your Personal Data to third party and you hereby consent and authorize us to provide and/or disclose your Personal Data to the third parties such as those listed below (not exhaustive):-

(i)regulatory and government authorities in order to comply with statutory and government requirements;
(ii)information technology (IT) service providers;
(iii)government agencies, statutory authorities and industry regulators;
(iv)external auditors, consultants, accountants, solicitors, bankers, estate agents or other financial or professional advisors;
(v)insurance providers;
(vii)contractors or third party service or product providers;
(viii)third party property management companies; (hereinafter collectively referred to as “the Authorised Third Parties”)


5. PROTECTION OF PERSONAL DATA
We take the necessary precautions, both administrative and technical to safeguard your Personal Data against loss, theft, misuse and unauthorized access, disclosure, usage, alteration or destruction.

6. CONSEQUENCES FOR FAILURE OF SUPPLYING PERSONAL DATA
The supply of your Personal Data to us is voluntary. However, if you do not supply and consent to the processing thereof, we will not be able to communicate with you or provide you with our products and services you require, including but not limited to the following:-

(i)to update customers/prospective customers with our products and services, upcoming events, marketing and commercial materials, which you may be interested;
(ii)to administer and give effect to the commercial transaction (obtaining relevant information to be used for preparation the relevant sale and purchase agreement in relation to your purchase of our products and services; and
(iii)to send you notices for progressive billing relating to the commercial transaction.


7. STORAGE AND RETENTION OF YOUR PERSONAL DATA

As our information technology storage facilities and services may be located in other jurisdiction, your Personal Data may be transferred to, stored, used or processed in or outside Malaysia.

We retain your Personal Data as long as necessary for the fulfilment of the Purposes or is required by the legal regulatory and accounting requirements.

You understand and consent to the transfer of your Personal Data out of Malaysia and our retention of your Personal Data as described herein.

8. ACCESS TO, CORRECTION, AND LIMITING THE PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA

You may request in writing for access to, correction or limit the processing of your Personal Data or withdraw your consent to us for the processing of your Personal Data at any time, hereafter. Under the Act, you may upon payment of a prescribed fee, make a data access written request addressed to us, for your Personal Data.

Any abovementioned requests, enquiries or complaints with respect to your Personal Data may be submitted to us, in writing, to the following address :-

NADAYU PROPERTIES BERHAD
Sales & Marketing Department
Level 5, Menara Standard Chartered
P.S. 38, No. 30, Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur

T: +(603) 2141 5775
F: +(603) 2141 5776
E: pdpa@nadayu.com.my
Personal Data Policy

Nadayu Properties Berhad

Notis Menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

Nadayu Properties Berhad, termasuk anak-anak syarikat, yang berkaitan, syarikat-syarikat bersekutu dan bergabung sama ada masa kini atau masa hadapan (selepas ini dirujuk sebagai "kami", "kita" atau "kami") dengan ini ingin memaklumkan kepada anda, pelanggan kami yang sedia ada atau bakal pelanggan bahawa notis perlindungan data peribadi (selepas ini dirujuk sebagai "Notis ini") perlu disertakan kepada anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai "Akta ini").

Kami hanya akan mengumpulkan, menggunakan dan mendedahkan Data Peribadi anda selaras dgn Akta ini dan mengendalikan Data Peribadi anda sebagai sulit dan peribadi pada setiap masa. Notis ini akan menerangkan bagaimana kami menggunakan Data Peribadi anda. Bagi tujuan Notis ini, istilah "pemprosesan" hendaklah mempunyai erti yang sama seperti yang ditetapkan dalam Akta ini.

Sekiranya berlaku apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai. Kami mempunyai hak untuk mengubahsuai atau meminda Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis yang telah dikemaskini di laman web kami.

1. PEMPROSESAN DATA PERIBADI ANDA
Kami memproses maklumat peribadi anda dan apa-apa maklumat tambahan yang anda salurkan kepada kami dengan sukarela dari semasa ke semasa, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:-

(i)nama, jantina, tarikh lahir, kewarganegaraan, status perkahwinan, nama pasangan, bangsa, kaum, asal-usul etnik, kad pengenalan/pasport, kelayakan, pekerjaan, majikan, bekas majikan, gambar;
(ii)butiran untuk dihubungi: alamat rumah, nombor telefon rumah dan nombor telefon bimbit, alamat e-mel, alamat tempat kerja, nombor telefon tempat kerja;
(iii)butiran akaun bank, nombor rujukan cukai pendapatan, skala pendapatan, jenis pinjaman yang dipohon berhubung dengan pembelian produk, nama pengenal, alamat pengenal dan nombor kad pengenalan pengenal;
(iv)apa-apa maklumat yang kami perlukan dari semasa ke semasa yang berkaitan dengan hubungan komersial antara anda dan kami; (selepas ini dirujuk sebagai “Data Peribadi anda”)


2. SUMBER DATA PERIBADI
Kami mengumpul Data Peribadi anda daripada diri anda sendiri dan pelbagai sumber lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

(i)maklumat yang diberikan oleh anda, antara lain, borang pendaftaran, borang jualan, laman web;
(ii)sumber umum seperti arahan;
(iii)pembekal perkhidmatan pihak ketiga, rakan kongsi perniagaan, badan-badan kawal selia;
(iv)kewajipan undang-undang dan/atau carian daripada pihak berkuasa yang berkenaan/badan-badan/agensi-agensi yang berkaitan dan/atau agensi pelaporan kredit dan/atau badan-badan lain/agensi yang dibenarkan untuk mengumpul, mengguna dan/atau memproses data peribadi;
(v)peguam, perunding, juruaudit, akauntan, ahli bank kami dan/atau mana-mana pihak lain yang berurusan dengan kami; dan
(vi)apa-apa komunikasi secara bertulis dan/atau lisan di antara anda dan kami dan/atau ejen yang dibenarkan oleh kami.


3. MAKSUD PEMPROSESAN
Kami dan/atau Pihak Ketiga yang berkenaan, boleh mengguna dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan yang diminta oleh anda dan untuk aktiviti perniagaan kami, antara lain, untuk tujuan-tujuan seperti dibawah:-

(i)untuk berkomunikasi kepada anda, seperti menghantar jemputan untuk pelancaran projek kami pada masa sekarang atau masa hadapan, acara dan pameran dan menghantar maklumat seperti surat berita, e-mel, risalah-risalah, surat dan notis;
(ii)untuk menilai permohonan anda/permintaan anda terhadap produk dan perkhidmatan kami;
(iii)untuk memudahkan proses penyediaan dokumentasi yang diperlukan berhubungan dengan urus niaga komersial termasuk tetapi tidak terhad kepada penyediaan perjanjian jual beli;
(iv)untuk menghantar notis tuntutan berperingkat dan dokumen lain yang berkaitan dengan urus niaga komersial;
(v)untuk mengesahkan status kewangan anda melalui rujukan kredit/laporan dan pemeriksaan latar belakang anda yang kami anggap perlu;
(vi)untuk memproses transaksi pembayaran anda dan mengutip bayaran tertunggak anda;
(vii)untuk menjalankan pemasaran dan aktiviti profil pelanggan;
(viii)untuk mengekalkan dan menjaga rekod dan data pelanggan;
(ix)untuk menjalankan dan melaksanakan pemasaran atau demografi atau trend analisis/ tinjauan;
(x)untuk bertindak balas kepada pertanyaan anda;
(xi)untuk penyerahan harta/produk kami: - penyerahan kunci dan kerja-kerja pembaikian;
(xii)untuk berurusan dengan bahagian pentadbiran, bil, aduan dan tujuan-tujuan lain yang berhubungan dengan harta-harta kami;
(xiii)untuk memindah atau menyerah hak-hak, kepentingan dan obligasi kami di bawah mana-mana perjanjian anda dengan kami;
(xiv)untuk melindungi atau menguatkuasakan hak-hak kami untuk mengutip hutang-hutang anda kepada kami;
(xv)untuk tujuan-tujuan lain yang dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana undang-undang, peraturan, garis panduan dan/atau pihak berkuasa yang berkaitan. (selepas ini dirujuk sebagai "Tujuan") dan anda bersetuju dan memberi kebenaran kepada kami untuk menggunakan dan memproseskan Data Peribadi anda dengan cara-cara yang tertulis di dalam Notis ini.


4. PENDEDAHAN KEPADA PIHAK KETIGA
Kami mungkin melibatkan syarikat-syarikat lain, pembekal perkhidmatan atau profesional untuk melaksanakan fungsi bagi pihak kami dan seterusnya mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga dan dengan itu anda bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk menyediakan dan / atau mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga seperti yang disenaraikan di bawah (tidak menyeluruh): -

(i)pihak berkuasa dan kerajaan bagi mematuhi keperluan undang-undang dan kerajaan;
(ii)teknologi maklumat (IT) pembekal perkhidmatan;
(iii)agensi-agensi kerajaan, badan-badan berkanun dan pengawal selia industri;
(iv)juruaudit luar, perunding, akauntan, peguamcara, jurubank, ejen hartanah atau lain-lain penasihat kewangan atau profesional;
(v)pembekal insurans;
(vii)kontraktor atau perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal produk;
(viii)syarikat-syarikat pengurusan harta pihak ketiga; (selepas ini dirujuk sebagai “Pihak Ketiga yang Berkenaan”)


5. PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
Kami mengambil langkah berjaga-jaga, dari segi pentadbiran dan teknikal untuk melindungi Data Peribadi anda daripada hilang, kecurian, salah guna dan pengaksesan yang tidak dibenarkan, pendedahan, penggunaan, pengubahan atau pemusnahan.

6. AKIBAT KEGAGALAN MEMBEKALKAN DATA PERIBADI
Pembekalan Data Peribadi anda kepada kami adalah secara sukarela. Walau bagaimanapun, jika anda tidak membekalkannya dan tidak bersetuju dengan pemprosesan itu, kami tidak akan dapat berkomunikasi dengan anda atau menyediakan anda maklumat tentang produk dan perkhidmatan kami seperti yang anda perlukan, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: -

(i)untuk mengemas kini pelanggan/bakal pelanggan dengan produk dan perkhidmatan kami, acara yang akan datang, pemasaran dan bahan-bahan komersial, yang mungkin anda tertarik;
(ii)untuk mentadbir dan menguatkuasakan transaksi komersial (maklumat yang diperolehi digunakan untuk penyediaan perjanjian jual beli yang berkaitan pembelian produk dan perkhidmatan kami; dan
(iii)untuk menghantar notis tuntutan berperingkat berkaitan dengan transaksi komersial.


7. PENYIMPANAN DAN PENGEKALAN DATA PERIBADI ANDA

Kemudahan dan perkhidmatan penyimpanan teknologi maklumat mungkin terletak dalam bidang kuasa yang lain, Data Peribadi anda mungkin dipindahkan, disimpan, digunakan atau diproses di dalam atau di luar Malaysia.

Kami mengekalkan Data peribadi anda selama diperlukan untuk memenuhi Tujuan atau adalah dikehendaki oleh keperluan pengawalseliaan dan perakaunan undang-undang.

Anda faham dan bersetuju dengan pemindahan Data Peribadi anda keluar dari Malaysia dan pengekalan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan di sini.

8. PENGAKSESAN, PEMBETULAN DAN HAD DALAM PEMPROSESAN DATA PERIBADI ANDA

Anda boleh meminta secara bertulis untuk pengaksesan, pembetulan atau mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda atau menarik balik kebenaran yang telah diberikan kepada kami untuk memproses Data Peribadi anda pada bila-bila, selepas ini. Di bawah Akta tersebut, semasa pembayaran berkenaan dibuat, anda boleh membuat permintaan secara bertulis dialamatkan kepada kami untuk pengaksesan Data Peribadi anda.

Apa-apa permintaan, pertanyaan atau aduan berkenaan dengan Data Peribadi anda yang tesebut diatas boleh diserahkan kepada kami, secara bertulis, kepada alamat berikut: -

NADAYU PROPERTIES BERHAD
Sales & Marketing Department
Level 5, Menara Standard Chartered
P.S. 38, No. 30, Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur

T: +(603) 2141 5775
F: +(603) 2141 5776
E: pdpa@nadayu.com.my